Bialystok

Bialystok Polen_projectonderwijs universiteit over transformatie

Na een studiereis in de Poolse stad Bialystok is met deze Midden-Europese zusterstad van de gemeente Eindhoven een uitwisselingsproject van studenten tot stand gekomen. Zo ontstond een onderwijsproject door de studenten van de universiteit in Bialystok, die, geïnspireerd door de Eindhovense situatie en opgave, werkten aan de transformatie van een oude militaire opslagplaats.

Drie Eindhovense tutoren, Bert Dirrix, Erna van Holland en Fulco Treffers, begeleidden het project. In Nederland, in Polen en via internet. Er ontstond gedurende het project een gemeenschappelijke liefde voor de Poolse cultuur en de mensen in Bialystok. Andersom waren diverse studenten zodanig geïnspireerd geraakt dat ze op eigen gelegenheid later naar Eindhoven kwamen.

12N Urban Matters was uitgenodigd vanwege de benadering van gebouwen door activiteiten van mensen. ‘Bestaande gebouwen kun je technisch analyseren, maar ook via het gebruik en mogelijkheid tot invullen van programma.’ Tevens sluit de kennis van 12N om met weinig middelen een verbetering tot stand te brengen aan bij de situatie, waar de investeringsruimte gering is.

De studenten lieten in hun werk zien hoe een programmatische benadering een ontwerp beïnvloedt. Diverse studenten gaven aan waar de kansen van het gebouw zaten door een realistische hoofdactiviteit te benoemen, inclusief zicht op een mogelijke organiserende en beherende partij. Daarmee kregen de studenten ervaring en visie op algemene financiële kaders en kansen.

 

In opdracht van:
Gemeente Eindhoven en Universiteit Bialystok

In samenwerking met:
Henk Kok, gemeente Eindhoven
Bert Dirrix, DDVW architecten
Erna van Holland, CobWeb

Periode: maart 2008 – juni 2008