Lievendaal toekomstvisie

Lievendaal toekomstvisie _portret van de buurt

Schets een toekomstvisie voor Lievendaal. Geen plan, geen ontwerp, maar een aantal scherpe uitgangspunten. Geformuleerd door de buurt zelf. Om in de toekomst keuzes voor de buurt te kunnen maken. Waar investeren we in, en waar niet in? Welke prioriteit en focus hebben we, en op welke termijn?
12N Urban Matters maakte letterlijk een portret van Lievendaal..

Gewapend met camera en vragenlijst ging 12N samen met een groep actieve fotografen in de buurt op zoek naar het wonen in Lievendaal. Waarom woon je hier? Vind je het prettig? Ken je veel mensen? Wat kan er beter?
De Lievendalers waren open en direct, en daarbij vooral heel positief over hun buurt. Ja, natuurlijk moest die nieuwe supermarkt er snel komen. En natuurlijk waren er wel op- en aanmerkingen op wat punten. Maar het is lekker rustig hier, en we voelen ons hier thuis. Toch kwamen gaandeweg de gesprekken ook wel enkele kwetsbare thema’s naar boven. Eenzaamheid, gezondheid, en de kwaliteit van de openbare ruimte.

Alle thema’s die aan de orde zijn gekomen tijdens deze gesprekken zijn in groepen besproken tijdens de Proeverij een paar weken later. De Proeverij werd georganiseerd met bewoners die koken als hobby hadden. Maar liefst 15 vrijwilligers hadden op verschillende locaties in de buurt heerlijke hapjes klaar staan. Tijdens het eten leerden mensen elkaar beter kennen, maar kwamen ook soms moeilijke thema’s bod, zoals nieuwe mensen in de straat met andere gebruiken.

De informatie is verzameld en samengevat in het boek I LOVE LIEVENDAAL. Met daarin meer dan 100 portretfoto’s, en de ambitie en agenda voor Lievendaal de komende jaren. De samenwerkingspartners in de wijk, maar vooral de bewoners gaan hier mee aan de slag! Het boek is gepresenteerd tijdens de Foto-expo Lievendaal.

12N gaf het proces vorm, haalde ideeen bij bewoners op, ondersteunde de bewoners in de activiteiten, en schreef de visie I LOVE LIEVENDAAL.
En de bewoners? Die voelden zich gehoord en begrepen. Ze hadden ongelofelijke genoten van de samenwerking. “Volgend jaar weer? Oh nee, ik bedoel: volgende maand weer?”

Download fotoboek Lievendaal.

http://youtu.be/DZfCKQdsHLg

In opdracht van:
Woonbedrijf

Periode:
Eind 2013 – maart 2014

Met medewerking van:
Robin Pasman, activiteiten
Maarten Coolen, fotografie
Bestwerk, Vormgeving visie