Initiatief circulaire hub

CircuLab_kwartiermaker

De kennis van circulaire economie (ontwerpen, productie, bouwen) staat nog in de kinderschoenen. Technisch zijn er mogelijkheden, maar is de ontwikkeling nog in volle gang. Qua processen, wetgeving, financiƫle modellen en gedrag/cultuur zijn er nog veel grenzen te overwinnen. Hiervoor is CircuLab in het leven geroepen door een initiatiefgroep van Woonbedrijf, Park Strijp Beheer en 12N Urban Matters.

De missie van CircuLab is om circulair bouwen van een niche markt naar reguliere (grotere) spelers te brengen. De rol van de eindgebruiker (gebruik, ervaring, comfort, betaalbereidheid) is hierbij een kernfactor. De voormalige bunker SFS aan de zijde Glaslaan/Kastanjelaan wordt de komende maanden getransformeerd tot een levendige plek waar kennis over circulair bouwen en ontwerpen gebundeld en gedeeld wordt. De circulaire woningen van Glaskring (door Woonbedrijf) komen hier naast te liggen. Deze bundeling van projecten geeft kennis, energie en netwerk voor verdere ontwikkeling van het circulaire denken.

Fulco Treffers was kwartiermaker van CircuLab, en zette in samenwerking met PluginCity het nieuwe gebouw voor het eerst op de kaart in oktober 2019. Via een open call werden de toekomstige organisatoren, ontwerpers en exploitanten van deze circulaire hotspot gevonden. BuroKade, PluginCity en De Meisjes van Eindhoven hebben het stokje in december 2019 overgenomen.

In opdracht van: Park Strijp Beheer, Strijp-S Eindhoven
Periode: 2019