Urban acupuncture Mariupol, Oekraïne

Magazine Mariupol_nieuwe perspectieven voor Oekraïne

Een land en een stad getroffen door oorlog. Een behoefte aan nieuwe perspectieven, ondanks die oorlog. Cultureel platform Izolyatsia uit de Oekraïne vroeg vijftien architecten, kunstenaars en ontwerpers zich te buigen over kansen en creatieve impulsen voor de stad Mariupol. Eén van hen: Fulco Treffers van 12N.

Treffers verbleef twee maanden in Mariupol. Hij praatte met tal van mensen, beleefde de stad, de oorlog zo dichtbij, maar ook het dagelijks leven en de veerkracht die daarbij hoort. Hij maakte een glossy magazine, waarin hij op een toegankelijke manier beschrijft wat de huidige stand van zaken is in de stad, en welke kansen er volgens hem liggen op stedelijk, sociaal en economisch vlak.

Daarbij keek hij naar de korte en de lange termijn. Voor de korte termijn pleit Treffers voor urban acupuncture interventions: snelle, kleinschalige lokale ingrepen die ontmoeting faciliteren, en daarmee opgeteld impact hebben op de hele stad.  Voor de lange termijn onderzocht hij duurzame economische ontwikkeling: van alleen staalindustrie naar een gevarieerde economische infrastructuur. De urban acupuncture ziet hij als een motor voor de start van nieuwe energie, groei en verandering.

In de nabije toekomst blijft 12N betrokken bij de ontwikkelingen in Mariupol, en zal het concept van de urban acupuncture verder worden uitgewerkt.

Download Mariupol Magazine 2015  ENG
Download Mariupol Magazine 2015 _ RU/UKR

In opdracht van: Izolyatsia, Kiev Oekraïne – www.izolyatsia.org
Periode: juli – augustus 2015