Loft ontwerp: wonen + werken

Woonwerkruimte_transformatie garageloods centrum Eindhoven

Fulco Treffers van 12N Urban Matters ontwierp zijn eigen woonwerkruimte. Hij transformeerde een oude garageloods in het centrum van Eindhoven tot multifunctionele leefruimte. Met behoud van het industriële karakter van het pand, en met veel vrijgehouden ruimte voor ongeplande extra functies en activiteite

De transformatie was een architectonische opgave, maar ondanks de kleine schaal kun je deze ontwikkeling ook zien als een voorbeeld van kleinschalige stedelijke ontwikkeling. De buurt en de gemeente waren enthousiast over de ontwikkelingen en hebben waar nodig de medewerking verleend.

Het ontwerp geeft een oplossing aan de belangrijkste bouwfysische beperkingen van het pand, en houdt de meest krachtige elementen overeind. Het gebouw is ingeklemd tussen schuren, hallen en tuinen, en staat volledig op de eigen kavelgrens. Er was oorspronkelijk nauwelijks daglicht en geen buitenruimte. Het  gebrek aan daglicht is opgelost door een lichtstraat over de volle lengte van het dak te plaatsen, en op de nieuw aangebrachte verdiepingsvloer een 10 meter brede schuifbare glazen pui te plaatsen die over de begroeide tuinen van de buren kijkt. Hier is ook een buitenruimte gecreëerd.

Door een transparant (glazen) volume te bouwen in de ruimte, blijf je de volle lengte van de hal ervaren en de kracht van de oude repeterende dakspanten, maar zijn de ruimtes klimatologisch beter beheersbaar. Binnen de glazen ruimte is de temperatuur regelbaar. Oud en nieuw komen samen in zichtbaarheid van de materialen, ervaring van de oude garageloods, en van de aanwezigheid van het oude (eveneens glazen) bedrijfsleidershuisje dat nog in de ruimte is gebleven.

Meer weten? Bekijk hier het filmpje: Woonwerkpand 12N Stedenbouw

Opdrachtgever: eigen opdracht
Ontwerp: 2009
Realisatie: zomer 2009 – voorjaar 2010