Ideeën voor Mogadishu, stad in oorlog

Ideeën voor Mogadishu, stad in oorlog

Het getuigt van lef, deze vraag: wat kunnen we doen om het leven in Mogadishu de komende tien jaar te verbeteren? De vraag komt van enkele jongeren uit de Somalische gemeenschap in Nederland, een organisatie genaamd Karti (oftewel Lef), en werd gesteld aan 12N Urban Matters en Tr3um Advies. Zo’n onorthodoxe en ontwapenende vraag verdient een doordacht antwoord. Samen met Frans Werter maakte ik een plan van aanpak.

In 1986 startte de burgeroorlog van Somalië. In 2006 startten de Islamitische rechtbanken.In 2011 besloot de jongerenafdeling van de Somalisch/Nederlandse stichting Karti dat het een keer tijd werd voor een andere benadering. Even niet praten over vredesoperaties, wapenhandel, macht en politiek. Even niet de onderwerpen die zo’n pijn doen. Want het land, hoe gehavend ook, gaat ook gewoon door.

Samen met de vijf leden van Kart werkten we aan een analyse van Mogadishu. Om te onderzoeken welke kansen er liggen, in houding, in netwerk, in verbinding met de stad, in geld en kennis. Het doel: iets in beweging brengen. Iets dat los staat van de oorlog, dat appelleert aan de verbeelding en mensen ruimte geeft om op een andere manier na te denken over hun dagelijks bestaan.