Programma-stedenbouwer

Programma-stedenbouwer

‘Laat maar eens zien!’. Met deze woorden kon ik op pad. De visie ‘Viktoriakwartier, een creatief kader voor ontwikkelingen’ werd omarmd, en kon concreet gemaakt worden. De globale uitgangspunten moesten  concreet worden. Ondernemers van vlees en bloed. Vierkante meters met een huurprijs en een contract. Daarvoor zijn programma’s van eisen nodig, verfijning van doelgroepen, en definiëring van de kaders voor prijsbepaling.

Maar het gaat nog verder: voor deze culturele creatieve wijk is de samenwerking gezocht met onderzoekspartijen om een regelluwe of zelfs regelvrije zone in he openbaar gebied te maken. Wat is daarvoor nodig? Hoe kom je daar?

Via de organisatie van excursies, netwerkdagen, atelierdagen, conceptcookers en evenementen, zijn externe experts en culturele ondernemers betrokken geraakt en werden de beelden steeds concreter.

Door de economische crisis en het noodzaak om prioriteiten te stellen heeft de gemeente Eindhoven helaas besloten het project niet verder te ondersteunen. De droom om een experimentele stedelijke opzet ook werkelijkheid te maken is daarmee ook de koelkast in gegaan.