Daarom dus!

Daarom dus!

Al Jazeera slaat met docu spijker op Mogadishu

Al sinds 1986 woedt er een burgeroorlog in Somalië. Vijfentwintig jaar. Een cynisch lustrum, zou je kunnen zeggen. Maar nee… zo werkt het voor ons niet.  Wie is ‘ons’? Dat zijn de jongeren van de Somalische/Nederlandse vereniging Karti, collega en vriend Frans Werter en ik. Wij hebben de opdracht gekregen om na te denken over Mogadishu over tien jaar. Hoe ziet de stad er uit in 2020, in de wetenschap dat er nu een burgeroorlog heerst.

We besloten dat het tijd werd voor een andere benadering. Ouot of the box. Even niet praten over vredesoperaties, wapenhandel, macht en politiek. Even niet de onderwerpen die zo’n pijn doen. Want het land, hoe gehavend ook, gaat toch door. Een overgrote meerderheid van de Somalische bevolking heeft een manier van leven gevonden in een lang in oorlog. Kinderen groeien er op. Stellen worden verliefd. Mensen maken vrienden. Starten een bedrijf. Werken aan een toekomst.

We deden onderzoek naar de kracht van de stad. En Mogadishu blijkt een veerkrachtige stad. Een stad waar een universiteit is opgericht en in vier jaar de internationale status heeft gekregen, ondanks grote tegenslagen van (letterlijk) moord en brand. Een stad, waar een buitenlandse ondernemer van Somalische afkomst een bungalowpark bouwde voor toeristen. En waar de lokale marktlieden gewoon een gezamenlijke waterleiding aanlegden. Waar zelforganiserend en ondernemend vermogen nog altijd opbouwt.

We werken aan vervolgstappen om dit soort ondernemerschap en zelfontwikkeling verder mogelijk te maken door te faciliteren, stimuleren en verbinden. Stapje voor stapje. Met de overtuiging (en de hoop) dat het uiteindelijk zal winnen van het kwade.

En – zo bleek deze week – daarin staan we niet alleen. Al Jazeera maakte deze indrukwekkende documentaire over Mogadishu met in de hoofdrol burgemeester Mahamoud Nur. Hierin wordt alles verteld waar wij aan werken. Over hoop. Over lef. Over mensen. Over verlies. Over wortels. Over vechten. Over cultuur. De kracht van cultuur in de stad en het leven. Over het goede.

Kijken dus: www.aljazeera.com/programmes/witness/2011/11/20111114103920169430.html