Het Tupperware Model

Het Tupperware – model

Nooit gedacht dat ik ooit nog eens op een Tupperware party zou zijn. En nu twaalf achter elkaar. Alleen dit keer stonden geen lege plastic bakjes centraal, maar een buurt van mensen, woningen, en openbare ruimte.

In de buurt Drents Dorp Oost in Eindhoven werk ik als projectleider / stedenbouwkundige aan een sociaal en ruimtelijk plan voor het gebied. Dat doe ik voor woningcorporatie Woonbedrijf in zeer nauw overleg met de gemeente. Maar dat doe ik natuurlijk vooral voor de mensen die er wonen.

Tijdens een van de eerste bezoeken aan de buurt raakte ik in gesprek met diverse bewoners over hun buurtje. Hieruit bleek dat de Drents Dorpers zeker mee willen denken over hun woonomgeving, maar vooral over hun eigen woning, en hun straat. Hun eigen directe omgeving. ‘En twee straten verderop? Dat moeten ze daar maar beslissen, daar ga ik niet over.’

En zo kwamen we op het idee om bewoners in kleine groepen uit te nodigen: blokken of straatjes van 25 tot 30 huishoudens. En om die overleggen dan ook maar direct bij de mensen thuis te organiseren. Dan hoeven de mensen niet ver te lopen, en kun je ook direct aanwijzen en ervaren wat er aan de hand is.

De mensen wonen zeer graag in deze buurt, en meer dan de helft van de bewoners kwam praten en meedenken over de toekomst. Er bleek in elke straat wel een bewoner die zijn huis beschikbaar wilde stellen.

Met een stapel klapstoelen en een paar kannen koffie in de hand zijn we zo in prachtige paleisjes gekomen. Daar werden we welkom geheten (want ja, wij ‘professionals’ zijn in feite maar gewoon te gast) en bespraken we de belangrijkste zaken over de woning, buitenruimte, en over de sociale kant van de buurt.

Ok, ok, het waren niet een echte Tupperware party’s. Maar het idee om bij mensen thuis met een groep straatgenoten aan de slag te gaan paste in deze buurt heel goed. Ik ga dit zeker onthouden en bewaren. Als het een keer past, bij een volgende stad, een andere buurt, kan ik deze overlegvorm misschien weer uit het plastic doosje halen.