In de olie

In de olie

‘Ik ben door een oliesjeik gevraagd een complete stad uit de grond te stampen in Saoedi Arabie.’ Een goed verhaal voor een gemiddeld verjaardagsfeestje. En misschien wel meer dan een verhaal: via een zeer betrouwbare viavia meldde een oliesjeik, op zoek naar een Nederlands stedenbouwkundig ontwerpbureau, zich bij 12N. Voor een vernieuwend, anders dan anders, out-of-the-box ontwerp. En dan zit je als oliesjeik goed bij 12N.

Klein detail: ik heb de opdrachtgever in kwestie nog nooit ontmoet. Het contact met de tussenpersonen verloopt traag, of op zijn minst ‘onhollands’ langzaam. Het minimale contact, over vele schijven, maakt de opdracht er niet aantrekkelijker op. En het ‘vernieuwende ontwerp’ bleek bij doorvragen toch ook de nodige herkenbare elementen te moeten gaan bevatten:

“What we can also create is the same luxery homes/villas looking exactly like the historical neighborhoods in famous European cities such as Venice, Paris, London, Amsterdam, Vienna and Rome. All linked to each other through a beautiful system of canals (water) and small parks.”

Als dit uitgangspunt blijft, dan vraag ik me af of 12N het juiste bureau is. Het doet helaas denken aan het fiasco van de sjeik die in het Ruhrgebied enorme kapitalen zou investeren. Winkels en kantoren, een totale nieuwe wijk! Lokale bestuurders rekenden zich alvast jarenlang rijk. Helaas kwam de goede man nooit er plaatse en is er geen steen gelegd. Een geschiedenis die een gezonde dosis scepsis rechtvaardigt. Maar toch. Ik hou nog even vol. Het blijft natuurlijk een goed verhaal. Al is het maar voor een verjaardagsfeestje!

 

 

Geplaatst door Fulco Treffers op 29 maart 2012