Lekker

Lekker!

Wat een mooi vak! Gisteren een interview gehad met opdrachtgever, collega en bewoners uit Drents Dorp in Eindhoven. Zie hier het artikel van San van Suchtelen in het Eindhovens Dagblad.

Need I say more?

Lekkere wijven’ breken ijs in Strijp

door San van Suchtelen

“Echt goed contact met de verhuurder hadden we eigenlijk niet”, zegt Valentina van Lierop, bewoonster van wijkvernieuwingsgebied Drents Dorp Oost. “Daar hebben die ‘lekkere wijven’ echt een goede rol in gespeeld.” Ze heeft het over het gangmakende trio Drents Dorp Angels, drie jonge professionals uit de creatieve hoek, die de bewoners van de wijk bijstaan in de aanloop naar de vernieuwing die de buurt te wachten staat. Ze zijn vorig jaar door opdrachtgever en corporatie Woonbedrijf de wijk ingestuurd om de fysieke en sociale behoeften in kaart te brengen. Niet omdat de verhuurder dat niet zelf kon of wilde, maar om de kans op respons te vergroten. Zeker in een wijk als Drents Dorp Oost, zonder een florerende sociale structuur, was deze alternatieve aanpak volgens Woonbedrijf gewenst.

De Angels Florike (van huis uit vormgever), Wikke (schrijver/illustrator) en Dorot (fotograaf/theatermaker) gingen fris en onbevangen te werk. Ze belden huis-aan-huis aan, gingen gesprekken aan met bewoners en verrasten de buurt met onorthodoxe activiteiten: een avond ganzenborden voor de hele buurt, met een stamppot vooraf en een borrel na. Kastanjes roosteren, een sightseeing door omringende buurten. De cohesie verstevigde zienderogen. Buren die tot voor kort de ramen bij elkaar ingooiden, verzoenden zich met help van de Angels en zitten nu samen in een breidclubje. De Angels zorgden met hun optimistische aanpak al met al voor flink wat reuring in de buurt. Maar de hardnekkige problemen (drugshandel en andere criminaliteit) werden er niet mee verdrongen. ‘Angel’ Wikke: “Daar zijn weer andere mensen voor.” Gemeente en Woonbedrijf gaan die volgens Angelique Bellemakers van Woonbedrijf ook niet uit de weg. Het succes van de Angels blijkt ook uit de respons op de uitgedeelde vraagkaartjes, bedoeld om tips en ideeën voor een verbeterde buurt te vergaren. De bewoners vuurden hun pijlen en masse af: ‘’Kan iemand de schimmel in mijn badkamer eens weghalen”, “Wij willen een supermarkt!”, “Krijgen we nou eindelijk een vlizotrap?”

Woonbedrijf en de gemeente gaan alle wensen op hun haalbaarheid onderzoeken en naar een nieuw sociaal ruimtelijk plan vertalen. Treffers: “De input stuurt ons de goede richting in. We kunnen niet alle wensen realiseren. Maar veel wel. Men vond de straten te donker, en het Meidoornplein te stenig. Daar gaan we zeker wat aan doen.”

Copyright (c)2012 Eindhovens Dagblad 22/03/2012

Geplaatst door Fulco Treffers op 22 maart 2012