De ontwikkeling van de ruimtevaart

De ontwikkeling van de ruimtevaart

Ooit organiseerde ik een summer class “bouwen op de maan” voor architectuurstudenten, waar ik er zelf een van was. Totaal buiten de context van het dagelijkse, op zoek naar even bizarre als leuke oplossingen voor bouwsels op de maan. Wat er uit kwam? Futuristische ethische en esthetische oplossingen van architectuur. Eigenlijk vond ik de verschillen tussen de mensen – allemaal architecten in spe – een stuk spannender dan de maan, de sterren en het heelal. Ruimtevaart, ik heb er niet zoveel mee. Ook zonder raket valt er nog een hoop te ontdekken.

Dat bouwen op de maan, ik moest er aan denken toen ik hoorde van de dag over ruimtevaart in hometown Eindhoven. Ter gelegenheid van 75 jaar Sterrenwacht opende zondag Ruimtewandelen in het park. Ik ging even kijken, want ik kon me nog niet zoveel voorstellen bij het virtueel ervaren van gewichtloosheid of een fotomomentje met Buzz Aldrin (zie foto). Niet alleen in thematiek, maar ook in uitvoering bleek het Ruimtewandelen futuristisch van aard: zonder smartphone viel er niks te zien, en dat leverde grappige beelden op van mensen in het park turend naar hun schermpje. Innovatie in de (buiten)ruimte! Ook deze keer vond ik het proces interessanter dan het thema.

En eerlijk is eerlijk: ik was er ook omdat ik de initiatiefnemers ken van die dag. Ik ken ze, vanwege de half-afgemaakte vergader- en werktafel die al weken onaangeroerd in de grote hal ligt. Vijfeneenhalve meter lang wordt het ding, gemaakt door de mannen van www.denovo.nl. Maar de voortgang is tijdelijk verhinderd wegens de drukte rondom het Ruimtewandelen in het park.

Ach ja… de nieuwe kantoorinrichting laat daarmee nog heel even op zich wachten. En ergens voelt dat goed. Lever ik tóch nog een bijdrage aan de ontwikkeling van de ruimtevaart.

www.ruimtewandeleninhetpark.nl