The singing architect!

The singing architect!

Ooit studeerde ik af als architect aan de TU Eindhoven. Maar stiekem denk ik wel eens: had ik toch het conservatorium moeten kiezen? Het zijn van die overpeinzingen die iedereen wel eens heeft. Overpeinzingen waarvan je denkt, och, misschien, in een volgend leven…

Afgelopen dinsdag echter, kwamen die twee werelden prachtig bij elkaar.

Picture this: een testpanel van twaalf toekomstige Space-S-bewoners in een lege nieuwbouwwoning. Een saxofoon, een akoestische gitaar en een setje speakers met lekkere bas.
En ik, die mocht spelen, zingen en dj-en. Wie had gedacht, dat ik mijn rol als kartrekker van Space-S ooit muzikaal zou mogen invullen? Rock ‘n’ roll!

En waarom stond ik daar in een lege nieuwbouwwoning te jammen voor een publiek? Omdat samen zelf ervaren vaak veel beter werkt dan lezen uit rapporten en tabellen. We wilden weten, gewoon door het zelf te horen, hoe de norm van het huidige Nederlandse bouwbesluit uitpakt in de praktijk. Wat hoor je nog van je buren, en wat niet? En dus ook: wat horen zij dus in de toekomst van jou?!

Dit deden we in het kader van klantgestuurd werken met toekomstige bewoners op Space-S, die wensen dat hun woning niet te gehorig gaat zijn.  Het is voor veel mensen echt een zorgpunt. Deels omdat ze geen last willen hebben van de buren. Maar voor een veel groter deel omdat ze zelf graag muziek maken of een plaatje draaien en niet willen dat anderen daar overlast van hebben.

De conclusies waren eenduidig. Er zijn geen extra maatregelen nodig, nieuwbouwwoningen voldoen ruim aan de kwaliteit die bewoners wensen. Je kunt prima zelf piano spelen zonder dat er iemand last van heeft. Je kunt mij en mijn muzikale ambities bij je thuis uitnodigen zonder dat de politie hoeft worden gebeld. Alleen bij zeer, zeer harde muziek hoor je de lage tonen van de speaker bij de buren. Bijvoorbeeld bij een dansfeestje. “Maar,” zo zeiden de aanwezigen, “dat lossen we dan gewoon samen op!”

Mooie conclusies. En het eindoordeel over mijn muzikale kwaliteiten? Daarover doe ik hier verder geen mededelingen.