Winnen in Europa!

Winnen in Europa!

Space-S wint de prijs voor het beste sociale woningbouwproject van Europa.
Ongelofelijk…

Het begin in 2012 met de vraag van Woonbedrijf: “We hebben een stuk grond. Wat zou jij hier ontwerpen? Welk type woningen? Hoe ziet dat eruit?” Ik antwoordde met: “Geen idee, laten we het aan de toekomstige bewoners vragen, net zoals we dat steeds vaker in bestaande wijken doen.”

Dit was het begin van een experimenteel ontwerp- en ontwikkelproces, waarbij de co-creatie-knop voor 100% open ging: toekomstige bewoners werden (mede-)opdrachtgever en waren bepalend in alle te maken keuzes. ‘Create your own SPACE-S.’ Ik ontwierp geen gebouw maar een proces, waar ik zelf leiding aan mocht geven.

Dit project had als doel om een betere wijk of buurt te maken, vanuit de gedachte dat mensen prettiger wonen als ze een grote betrokkenheid hebben bij de woon- en leefomgeving. De inzet van alle mensen uit het team maar vooral van alle betrokken bewoners heeft de verwachtingen ver overtroffen. Het resultaat: binnen budget en binnen geplande tijd werden 402 sociale huurwoningen gebouwd. Gewoon goede betaalbare woningen, een mix van woonvormen, met kwaliteit en zorg ontworpen en gebouwd. De bewoners wonen er inmiddels al twee jaar en organiseren en bezoeken met elkaar de activiteiten rondom beheer en samenleven.

Het succes van zo’n innovatie brengt je op veel plekken. Ik mocht presentaties geven bij diverse afdelingen van gemeente Amsterdam, Rotterdam, Utrecht. Ik stond in programma’s van Pakhuis De Zwijger en We Make The City. Ik vertelde over Space-S aan diverse corporaties van Limburg tot Overijssel, en werd jurylid voor een initiatief-project van Rochdale. Renda en Neprom stelden Space-S enkele jaren op in het lesprogramma. En sinds een paar dagen mag ik met dit thema aan de slag bij Intermaris, corporatie in Hoorn.

De waardering voor Space-S kregen we al in Nederland, met de Vanenburg Award voor het beste co-creatie project van de corporatiesector. En ook de architectuurprijzen in Eindhoven van zowel de vakjury als het publiek werden in de wacht gesleept. Landelijk werd Space-S eerste bij de BNA-architectuurprijs, in de categorie ‘sociaal’, en eerste bij de overall publieksprijs.

En afgelopen vrijdag won Space-S ook op Europese schaal: De eerste prijs voor de European Collaborative Housing Award 2019! Wat een eer.

Heel veel dank voor dit bijzondere avontuur, aan alle alle bewoners die mee hebben gewerkt! En veel veel dank aan Angelique, Harald en alle anderen (Woonbedrijf), Rutger (Buch), Stefan (Conversation Next), Tess en Maarten (Urhahn Urban design), Aron en vele anderen (Inbo architecten), Arno en vele anderen (Stam + De Koning).