Veranderende tijden

Veranderende tijden

Het is al lastig soms.
Stedenbouw is een traag vak. Onderzoek, afweging, ontwerp, besluit, inspraak, uitvoering. Het zijn vaak lange trajecten, waarbij alle fases onzekerheden kennen. Ook de uitvoerende fase.

De aanhoudende crisis maakt haar eigen regels in het spel, en dat wordt steeds vaker zichtbaar tijdens de uitvoering van bouw- en renovatieprocessen. Omvallende aannemers, leveranciers in de problemen: de voorbeelden zijn inmiddels talrijk.

Onlangs hoorde ik van een fors woongebouw dat volledig op schema liep in de planning. Niets aan de hand, op het oog. Totdat de glasleverancier plots failliet ging wegens sterk teruggevallen opdrachten. De rechter neemt het over en de bouw stagneert. En glas en kozijnen hebben een forse levertijd…

Ook in de oude arbeidersbuurt Philipsdorp in Eindhoven ontstond recent een precaire situatie. De voortgang van het renovatiewerk in opdracht van de corporatie liep gevaar vanwege een dreigend failissement van de aannemer. Vanaf de zijlijn heb ik in een adviesrol mee mogen kijken naar de processen die dan gaan spelen.

De belangen die daar spelen zijn enorm en divers. Werknemers dreigen hun baan te verliezen, onderaannemers willen betaald worden. De corporatie loopt het risico op een stopgezet project, en niet in de laatste plaats: bewoners missen zekerheid. Ze moeten langer wachten, of langer dan gepland in een wisselwoning blijven.

In dit geval zijn we er gezamenlijk in geslaagd een oplossing te vinden: de aannemer is overgenomen door een ander bedrijf en het werk gaat door. Eind goed, al goed. Min of meer.

Maar deze crisis wijkt voorlopig niet. Ik verwacht steeds vaker met dit onverwachte wendingen geconfronteerd te worden. Het vraagt een andere manier van werken: nog meer dan vroeger moeten omgaan met onvoorspelbare gebeurtenissen in het proces. Ik schrik niet terug voor een verwachte of onverwachte uitdaging, en ook niet voor complexe processen. Maar ik hoop dat in die gevallen de toekomst uiteindelijk net zo vaak ‘eind goed, al goed’  zal brengen, zij het via andere wegen.