Space-S in de prijzen

Space-S wint  twee (!) landelijke architectuurprijzen

De nominatie was al eervol, maar het was ronduit fantastisch dat Space-S gisteren twee prijzen in de wacht sleepte bij de Bond Nederlandse Architecten (BNA) voor Het beste gebouw van 2018.

Fulco Treffers werd tijdens de prijsuitreiking geïnterviewd: “Ik kreeg een aantal jaar geleden de vraag ‘Wat zou je op deze lege plek bouwen? Welke woningen? En hoe zou dat er uit moeten komen te zien?’ Ik heb toen geantwoord: ‘ik weet het niet, maar we kunnen het gaan vragen aan de bewoners. Een puntje is wel: die zijn er nog niet.’ Het blijft ontzettend stoer dat Woonbedrijf het heeft aangedurfd om het proces echt om te gooien. En ik was blij en trots om dat proces te begeleiden.”

Eerlijk is eerlijk: wie had gedacht dat we hier nu zouden staan bij de landelijke architectuurprijzen? Veel mensen waren vooraf bezorgd. Kun je wel een mooi gebouw maken als zoveel mensen en meningen mee mogen doen? Blijkbaar wel. Maar het is nooit een doel geweest om architectuurprijzen in de wacht te slepen. We wilden gewoon een heel goed wooncomplex maken, en dan is architectuur daarin een onderdeel.

De jury verkoos Space-S tot beste gebouw van 2018 in de categorie Leefbaarheid & Sociale Cohesie: Space-S laat zien hoe je bewoners – ook in de sociale huursector – direct kunt betrekken bij hun leefomgeving. De architectuur is pretentieloos en dienend, wat past bij deze functie, en ook de stedenbouwkundige compositie is raak.

Space-S sleepte ook de publieksprijs in de wacht, die de BNA in samenwerking met de Volkskrant had georganiseerd. Nu maar hopen dat het meevalt met al die bussen architectuurtoeristen… De “over all winnaar” voor de vakjury was Het Gelders Huis in Arnhem, ontworpen door Team V Architectuur. Space-S won eerder de Vanenburg Award (corporatieprijs) en zowel de publieksprijs als juryprijs in Eindhoven.
De samenstelling van het team: Inbo architecten, Urhahn Urban Design, 12N Urban Matters, Woonbedrijf, Stam + De Koning, Conversation Next, Rutger Büch.