Blog

12N partner van Cirkelstad

12N partner van Cirkelstad

Eindelijk vond 12N Urban Matters het begin van de cirkel. 12N is partner geworden van Cirkelstad om bij te dragen aan een sociale circulaire ontwikkeling van de bouwsector. In praktijk waren de lijnen al kort en werd er regelmatig kennis uitgewisseld, maar als partner kan 12N hierin nog meer betekenen, twee kanten op.

De projecten Glaskring, Space-S (beide in Eindhoven) en Berlijnplein (Utrecht) zijn leerzame projecten waar we de andere partners van Cirkelstad graag mee kennis laten maken. Andersom is ook de makkelijk te ontsluiten kennis van Cirkelstad en haar partners zeer welkom. De koplopers op het gebied van circulaire economie zijn binnen handbereik.

De ambitie van 12N is om bij Cirkelstad bij te dragen aan de procesinnovatie en sociale verbinding in de vaak technische wereld van de bouw. En dat natuurlijk om zoveel mogelijk impact te kunnen hebben en de keten steeds sneller te kunnen laten rondcirkelen.

Reizen

Reizen

Ik mis het reizen niet. Dagelijks in de trein. Nederland door met een laptop op schoot. De koffie en thee die je tóch koopt. Het gebliep bij de poortjes.
Ik mis het reizen wel. Oekraïne. De taal. De talen. De vrienden, bikkelend tegen de stroom in. Met een gedrevenheid die me enorm raakt en inspireert.

Precies een jaar geleden was ik nog te gast bij het International Architecture Architectuur festival CANactions in Kyiv, waar nieuwe ontwikkelingen in binnen- en buitenland gepresenteerd werden. Direct na het festival reed ik naar het oosten van het land waar jongeren bezig waren met de bouw van objecten in de openbare ruimte in het plaatsje Ternova. Dit was het gevolg van een van mijn fast forward design projecten, een nieuwe werkwijze om aanwezige energie ter plekke om te zetten in beelden.

Ik mis Oekraïne. Ik mis de confrontatie tussen de sovjet-cultuur en de internationale vooruitgang, het verlangen naar zowel het verleden als de toekomst. En al het moois dat daar uit voortkomt.

Online moderator

Online moderator

Ik word er steeds bedrevener in. Vergaderingen online. Brainstorms online. Onderhandelingen online. Conferenties online. En gelukkig ook borrels online. Het valt niet altijd mee, de nieuwe manieren van contact maken en houden, maar ik vind het mateloos interessant om te kijken hoe je tegenwoordig ook op afstand een grote groep bij elkaar kan brengen. En of je échte verbindingen kunt aangaan. Kan iedereen mee? Ook mensen op leeftijd of met weinig geld? En kan ik dan hiermee mijn ecologische voetafdruk verkleinen en tóch mijn visie op een grenzeloze wereld overeind houden? Of wordt de wereld op deze manier juist grenzelozer?

Ontregelaar

Ontregelaar

Met enige regelmaat wordt ik gevraagd om lezingen of workshops te geven voor gemeentes, corporaties of projectontwikkelaars. In november nog, in Apeldoorn. Een cursusdag voor gebiedsontwikkelaars met als thema ‘ontregelen’. De vraag was of ik mensen op scherp wilde zetten, anders wilde laten kijken, over hun eigen schaduw heen kon laten springen. Ja hoor, graag. Natuurlijk is ontregelen alleen maar leuk als je ook mag helpen inregelen, want anders blijft er chaos over.

Vandaag bereidde ik ook een rol als ontregelende moderator voor, voor het Renda-netwerk. Alles mag en kan gezegd worden. Ook die grote olifant die nogal eens in de weg staat… Aanpakken en bespreekbaar maken. Om werkelijk de toekomst van de organisatie met elkaar onder de loep te nemen.

Circular waste building

Circular waste building

Tof om tussen de circulaire pioniers in de line up van Waste Build Festival 2019 te staan. Over participatie van bewoners bij circulaire sociale woningbouw in het project Glaskring. Met als slotvraag ‘Wie bezit wat?’.

De participatie-insteek was een schot in de roos voor verdere verdieping van het circulaire thema. Een mooie aanvulling op de vele technische benaderingen en nieuwe verdienmodellen die worden gepresenteerd. En wat ik het mooiste vond: ik ervoer tijdens dit festival een oprechte nieuwsgierigheid naar elkaars ontwikkelingen en ideeën. Meedenken en feedback geven zonder kritiek vanuit de open source mentaliteit.

Meer informatie? Zie: https://www.wastebuild.com/
Terugluisteren kan eventueel hier: https://www.youtube.com/watch?v=lLX3x22Cngs

Master!

Master!

With pride I can tell I am working at the Kharkiv School of Architecture as the Curator of the 1st Semester of the Master of Architecture (MA). Together with Oleg Drozdov, Oleksandra Naryzhna and Yevheniia Dulko we discussed the urgency and importance of architecture education in general, and in specific in Ukraine.

It is an honor to work with a dedicated team of pioneers, who are not afraid of aiming for the highest possible. Only this last fall the Bachelor started. And this September the MA lifts off!

The master’s (working) title is “Shifting Architecture”. Our mission, our dream:

  • As a school, we feel the urgency to shift to a better future. We create a vision for this future, starting from today’s topics and challenges.
  • The architect has a huge responsibility to the people that live in and around their buildings and cities, and to the planet, the environment.
  • Keywords in our education are justice, trust and dignity, in order to be able to relate to questions of inclusivity, poverty and corruption.
  • We are more than aware that we have to deal with issues of a shrinking population, search for identity and trust and international instability.
  • Both technological and social innovation are key elements for dealing with a huge climate challenge and limited resources.

Of course, there is much more to say about this. Learning skills, design skills and development of applied research and connection with professional practice… I will keep you posted! For now, the first semester is getting more and more colorful, more and more urgent and more and more fun.

Hasselhoff, David for friends

Hasselhoff, David for friends

Dit strandhuisje werd min of meer van de sloop gered. Maar met hulp van kunstenaar Marsel Pott omgebouwd tot een studentenstudio, gastenverblijf, artist-in-residence plek, én een extra corona-thuis-werkplek. Met hergebruikte kozijnen van windscherm, schuur en caravan, verhuisdekens, winkelmandjes en een ‘antiek’ ladekastje. Leuk om opdrachtgever te zijn en het denk- en ontwerpproces te ondersteunen. En daarmee een klein praktijkonderzoek te doen naar duurzame toepassingen op schaal van een tiny house. Wat een luxe!

Winnen in Europa!

Winnen in Europa!

Space-S wint de prijs voor het beste sociale woningbouwproject van Europa.
Ongelofelijk…

Het begin in 2012 met de vraag van Woonbedrijf: “We hebben een stuk grond. Wat zou jij hier ontwerpen? Welk type woningen? Hoe ziet dat eruit?” Ik antwoordde met: “Geen idee, laten we het aan de toekomstige bewoners vragen, net zoals we dat steeds vaker in bestaande wijken doen.”

Dit was het begin van een experimenteel ontwerp- en ontwikkelproces, waarbij de co-creatie-knop voor 100% open ging: toekomstige bewoners werden (mede-)opdrachtgever en waren bepalend in alle te maken keuzes. ‘Create your own SPACE-S.’ Ik ontwierp geen gebouw maar een proces, waar ik zelf leiding aan mocht geven.

Dit project had als doel om een betere wijk of buurt te maken, vanuit de gedachte dat mensen prettiger wonen als ze een grote betrokkenheid hebben bij de woon- en leefomgeving. De inzet van alle mensen uit het team maar vooral van alle betrokken bewoners heeft de verwachtingen ver overtroffen. Het resultaat: binnen budget en binnen geplande tijd werden 402 sociale huurwoningen gebouwd. Gewoon goede betaalbare woningen, een mix van woonvormen, met kwaliteit en zorg ontworpen en gebouwd. De bewoners wonen er inmiddels al twee jaar en organiseren en bezoeken met elkaar de activiteiten rondom beheer en samenleven.

Het succes van zo’n innovatie brengt je op veel plekken. Ik mocht presentaties geven bij diverse afdelingen van gemeente Amsterdam, Rotterdam, Utrecht. Ik stond in programma’s van Pakhuis De Zwijger en We Make The City. Ik vertelde over Space-S aan diverse corporaties van Limburg tot Overijssel, en werd jurylid voor een initiatief-project van Rochdale. Renda en Neprom stelden Space-S enkele jaren op in het lesprogramma. En sinds een paar dagen mag ik met dit thema aan de slag bij Intermaris, corporatie in Hoorn.

De waardering voor Space-S kregen we al in Nederland, met de Vanenburg Award voor het beste co-creatie project van de corporatiesector. En ook de architectuurprijzen in Eindhoven van zowel de vakjury als het publiek werden in de wacht gesleept. Landelijk werd Space-S eerste bij de BNA-architectuurprijs, in de categorie ‘sociaal’, en eerste bij de overall publieksprijs.

En afgelopen vrijdag won Space-S ook op Europese schaal: De eerste prijs voor de European Collaborative Housing Award 2019! Wat een eer.

Heel veel dank voor dit bijzondere avontuur, aan alle alle bewoners die mee hebben gewerkt! En veel veel dank aan Angelique, Harald en alle anderen (Woonbedrijf), Rutger (Buch), Stefan (Conversation Next), Tess en Maarten (Urhahn Urban design), Aron en vele anderen (Inbo architecten), Arno en vele anderen (Stam + De Koning).

Zoetermeer kaart

 

De stad zingend laten praten

Fulco Treffers en Ronald Schepers laten de stad zingend praten. Zoetermeer, de geplande stad, die verder groeit. De geplande stad, die op zoek is naar identiteit en waar participatie nog in de kinderschoenen staat. Hier zijn Fulco Treffers en Ronald Schepers op verzoek van de gemeente aan de slag gegaan om zoveel mogelijk verschillende mensen over de toekomst van hun stad te laten nadenken.

De eerste vraag die ze stelden aan mensen op straat?
‘Als je denkt aan Zoetermeer in 2030 zoals jij het graag zou zien, welke muziek komt er dan in je op?’ De antwoorden zijn verrassend, vormen een hommage aan de stad en de inwoners, en leggen de basis voor het vervolg van de samenspraak.

Enkele voorbeelden:
“Leef – Andé Hazes” omdat je hier kunt en moet genieten!
“With a Little Help from My Friends – Joe Cocker “omdat ik hier oud wil worden en zorg met vrienden wil delen.
“De Toekomst Is Van Ons – Gers Pardoel” omdat we meer moeten doen voor jongeren, en ook om ze in de stad te houden.
“Metamorphosis – Philip Glass” omdat de stad én de mens continu in ontwikkeling is.
“Forever Young – Alphaville” omdat dit een jonge stad is en vooral ook jong en fris moet blijven.

In totaal deelden meer dan 600 Zoetermeerders hun nummer op een voor iedereen toegankelijke website. De conclusies: inwoners zijn trots op hun stad en hebben een sociaal hart.
Dit hebben we meegenomen is het vervolg van de samenspraak, die was opgebouwd uit vier ronden. Van ophalen, beoordelen en waarderen, keuzes maken tot uitvoeren. Aan alle gesprekken, bijeenkomsten en online onderzoeken hebben meer dan 2.000 mensen deelgenomen.

Resultaat van onze samenspraak hebben we samengevat in de kaart van Zoetermeer. Een kaart waarin woonwijken, straten, parken namen hebben gekregen van de nummers uit de play list van Zoetermeer 2030. Want Zoetermeer is de stad waar je hardop mee mag zingen!

(met dank aan Wessel Dragt)

Not a coincidence

Not a coincidence

I visited the international urban design festival/congress #CANactions in Kyiv about the topic of ‘communities’. Looked at from a national and international perspective. How to cooperate between local initiatives and governmental structures? How to act as a professional in a new context of stakeholders and activists?
And just before that I was in Ternowa, a very small village in eastern Ukraine, where I made some ultra quick sketches for local public space in 2018. This was the base and inspiration for this initiative of a new park. Built by #burcamp volunteers from other cities, together with the local community.
The best combination of talking, acting, learning, doing, discussing, informing, trying, making, exchanging.